Balkan Green Energy News

I Srbija uvodi mere za štednju struje

Dok zemlje Evrope i regiona već uveliko osmišljavaju načine da smanje potrošnju energije zbog rekordnih cena struje na tržištima i krize sa ruskim gasom, u Srbiji se se tek ovih dana najavljuju mere i preporuke za štednju električne energije. Jedna od planiranih mera će biti veliki popusti na mesečnim računima za struju za domaćinstva koja potroše manje nego u istom mesecu prošle godine, a Vlada Srbije je već donela preporuku za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama.
Potrošače koji uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine očekuju „drastični“ popusti, a detaljne informacije o toj meri biće objavljene za mesec dana, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je konstatovao da je to mera koju bi domaćinstva sprovodila na dobrovoljnoj bazi, i dodao da bi potrošač uštedeo tako što bi mu račun bio, na primer, 3.000 dinara umesto 4.000 dinara.

Mera je na dobrovoljnoj bazi, a restrikcije se ne planiraju

Vučić je na konferenciji za štampu takođe rekao da se ne planiraju restrikcije struje.

Vučić je rekao da Srbija, uključujući i industriju i građane, danas troši mnogo više struje nego pre nekoliko godina, a da je cena proizvodnje električne energije veća nego cena koju građani plaćaju. Proizvodnja, prema njegovim rečima, košta 57 evra po megavat-satu (MWh), a cena za građane je oko 41 evro za MWh.

Država će imati koristi od ove mere jer će se smanjiti uvoz struje

Ako uz planirane popuste bude koštala državu i 100 evra za MWh, to će biti jefinije nego da se struja uvozi kada joj cena na tržištima bude 1.000 evra po MWh, kaže on. Korist od ove mere će biti u manjem uvozu, objasnio je on.

Što se tiče uvoza struje, on je naglasio da bi sa cenom od 700 evra po MWh Srbija trošila 600 miliona evra mesečno na kupovinu električne enrgije koju ne može da proizvede. Inače, ovih dana cene struje struje i prirodnog gasa na evropskim berzama dostižu nove istorijske rekorde, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavno rekla da će Srbija za energiju i energente sledeće zime odvojiti tri milijarde evra.

Isključuje se dekorativna rasveta na zgradi Vlade i Predsedništva, preporuka i za ostale

U međuvremenu je Vlada usvojila zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima ona nije neophodna, uključujući i zgradu Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao i Predsedništva Srbije, ali se apel odnosi i na druge institucije i organizacije.