Balkan Green Energy News

Niš u prostorni plan uvrstio solarnu elektranu na parceli od 61 hektara

Za izgradnju solarne elektrane na površini od 61 hektara kod sela Vrelo zainteresovano je više kompanija, kažu u lokalnoj samoupravi u Nišu. Gradsko veće je u izmenama prostornog plana predvidelo instaliranje fotonaponskog postrojenja na toj lokaciji.
Gradsko veće je usvojilo predlog prvih izmena i dopuna Prostornog plana administrativnog područja grada Niša, kojima se u katastarskoj opštini Vrelo u opštini Pantelej predviđa lokacija za izgradnju solarne elektrane.

Prema mišljenju stručnjaka, lokacija na prevoju Gramada na severoistoku prepoznata je kao povoljna, rekla je zamenica direktora javnog preduzeća Zavod za planiranje Lidija Stefanović Nikolić. Ona je najavila da će biti izrađen plan detaljne regulacije za ovo područje, nakon čega bi bio dat na javni uvid.

Tako će se stvoriti pravni osnov za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole, kazala je Stefanović Nikolić, prenose Južne vesti. U lokalnoj samoupravi su ponovili da je za pomenutu parcelu, koja zauzima 61 hektar, zainteresovano više kompanija.

Do sada se vodila kao šumsko zemljište, ali nije bila pošumljena, objasnila je Stefanović Nikolić.

Na istoj sednici doneto je rešenje o utvrđivanju odluke o izradi novog prostornog plana grada.