OIE

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije usvojen je u Skupštini Srbije

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije usvojen je u Skupštini Srbije. Usvojene su neke sugestije proizvođača-potrošača (prozjumera) ali je deo zamerki, kako navode ostao.

Ovim Zakonom se, kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike, omogućava uvođenje novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem, na način koji neće ugroziti sigurnost njegovog rada. U saopštenju ministarstva navodi se da su usvojene izmene i dopune zakona rešavaju pitanje velikog broja zahteva za priključenje novih solarnih elektrana ali i vetroelektrana, čiji je zahtevani kapacitet za priključenje povećan sa 4,8 GW na 20 GW u poslednje dve godine, što je dva i po puta više od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji.Takav kapacitet prevazilazi mogućnosti za balansiranje elektroenergetskog sistema, što je izazvalo zabrinutost operatora sistema – Elektromreža Srbije, u vezi sa radom elektroenergetskog sistema, pa je izmenama zakona problem rešen tako što će operator sistema moći da u transparentnom postupku odloži priključenje elektrana na sistem ukoliko se pokaže da nema dovoljno rezerve za balansiranje ali je istovremeno ostavljena mogućnost investitorima da izbegnu odlaganje priključenja, ako sami ili preko drugog učesnika na tržištu obezbede dodatni kapacitet za balansiranje.

Povećan je kapacitet za prozjumerska domaćinstva.

Posebne novine se odnose na kapacitete kupaca-proizvođača, gde su definisani limiti za domaćinstva i ostale krajnje kupce na način koji će pomiriti interese stabilnosti elektroenergetskog sistema i interese kupaca-proizvođača.

Domaćinstva će moći da instaliraju solarne panele do 10,8 kW, a ostali kupci do 150 kW zadržavajući prioritet pristupa sistemu, bez balansne odgovornosti. Na ovaj način koncept kupca-proizvođača se orijentiše ka domaćinstvima i maloj privredi. Velika industrija će svoja prava na samosnabdevanje ostvariti kroz koncept aktivnog kupca nakon izmena Zakona o energetici. Vodilo se računa i o prelaznom periodu, tako da je omogućeno da industrija do 5 MW instalira solarne panele do 1. jula 2024. godine po starim propisima. Sa druge strane novi propisi treba da doprinesu optimizaciji investicija domaćinstava u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom.

Srbija, prema najnovijim podacima, ima 886 prozjumera, jednu stambenu zajednicu i 275 pravnih lica, ukupno 1.162 solarne elektrane. Naši „solarci” proizvode ukupno oko 21 megavat električne energije, od čega na domaćinstva otpada oko 7,3 megavata, na stambene zajednice 9,5 kilovata, a na ostalo – oko 13,7 megavata.

Podsećamo da se Republika Srbija, kao članica Energetske zajednice i potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, obavezala da do 2030. godine smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40.3 odsto u odnosu na 1990. godinu, i poveća udeo obnovljivih izvora na 40.7 odsto u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije.

 

izvor: https://n1info.rs/zeleni-kutak/skupstina-usvojen-zakon-ustupak-prozjumerima/