Balkan Green Energy News

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

Maksimalna ponuđena cena na aukcijama za dodelu premija za vetroelektrane biće 105 evra po MWh, a za solarne elektrane 90 evra po MWh.

Vlada Srbije definisala je maksimalnu ponuđenu cenu što je jedan od najvažnijih uslova za raspisivanje prvih aukcija za dodelu premija za projekte vetroparkova i fotonaponskih elektrana. U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi.

Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju za potrebe aukcija za vetroelektrane u sistemu tržišne premije iznosi 105 evra po MWh, a za solarne elektrane iznosi 90 evra po MWh, navodi se u Odluci o maksimalnoj ponuđenoj ceni za električnu energiju za potrebe aukcija u sistemu tržišne premije koju je donela Vlada Srbije.

Inače, cena za vetroparkove je već jednom određena, u novembru 2021, kada je pripremano objavljivanje aukcija, ali se od toga odustalo. Tada je cena bila 55,7 evra po MWh. U međuvremenu je nastupila energetska kriza praćena rekordnim cenama električne energije, koje su u regionu sa prosečnih 50-70 evra po MWh otišle na više od 500 evra po MWh, ali se poslednjih meseci situacija prilično stabilizovala.

Na prvim aukcijama Srbija planira da raspodeli premije za vetroparkove snage 400 MW i solarne elektrane snage 50 MW.

 

izvor: https://balkangreenenergynews.com/rs/vlada-srbije-odredila-maksimalnu-cenu-na-aukcijama-za-premije-za-vetar-i-solar/